Четвртак, 7. 12. 2017.

Nova knjiga plodotvornog pisca

U prokupačkom Domu kulture, ljubiteljima pisane reči, predstavljena je nova knjiga  „Druga ambicija“ Prokupčanina Sibina Šovića.

O knjizi su pored autora govorili i Biserka Milosavljević, Dragan Ognjanović i Sonja Miljković.

sovic1%20(2)

U svojim prethodnim romanima, prema mišljenju Biserke Milosavljević, autor se bavio današnjim trenutkom, a u ovom se pričom vratio nekoliko decenija unazad.

-To su osamdesete godine i gledano sa ove distance, bilo je to vreme blagostanja. Delovalo je prilično naivno i nevino u odnosu na današnji trenutak, rekla je Milosavljević i dodala da je autor i u ovom romanu dao važno mesto porodici, gde su se stariji poštovali i negovao kult domaćina, glave porodice. Za trpezom se znalo gde je čije mesto, a stariji su se slušali. Bili su tu da izgrde i pohvale kad treba, ali i da se nađu u ulozi sudije i van kuće, ukoliko je to bilo potrebno.

Radnja se odvija u okolini Sigrada, a nostalgija za vremenom koje je prošlo opisana je kroz sećanja, koja pamte srpsku tradiciju, koju danas pomalo zaboravljamo zbog modernih vremena i svega što ona donose.

sovic2%20(2)

-Kroz glavni lik Vlastimira, koji je zaposlen u školi, autor je opisao odnose u kolektivu u kome se stalno nešto dešava. On je već ostvaren kao rukovodilac, ali želi da bude i pisac, a do kraja romana se pita da li će uspeti u tome, istakla je Milosavljević i naglasila da prve rečenice romana otvaraju vrata dela, a pisac otkriva deo sebe kad završi delo i svoj cilj ostvari.

Glavni lik „Druge ambicije“ ima tridesetak godina i bez obzira na svoje kvalitete i talenat za pisanje, ipak najviše voli  da njegova reč bude poslednja. Ne voli neposlušne i vešto nalazi način da obuzda njihovo nezadovoljstvo.

Sibin Šović je autor 23 književna dela, a do penzionisanja se bavio pedagoškim radom. Jedan je od najaktivnijih i najzastupljenijih stvaralaca Toplice. Njegova energija za pisanjem ne jenjava, a ovo je, kako je rečeno na promociji, nova knjiga starog pisca, koji je duhom bio i ostao mlad.

Promociju svoje nove knjige Šović je najavio za 6. jun 2018. godine.


« nazad