Среда, 13. 9. 2017.

Kvalitet na prvom mestu

vinogradi

Berba ranih sorti grožđa počela je u Topličkim vinogradima u Gojinovcu koji se prostiru na ukupnoj površini od 35 hektara.

Grožđe sorte šardone i kabarne-belo biće ubrano sa površine od  10 hektara.

- Zbog prolečnih mrazeva ovogodišnji rod pojedinih sorti biće manji i do 50 odsto. Visoke temperature zabeležene u poslednja tri meseca doprineli su da kvalitet grožđa bude izuzetno dobar, rekao je menadžer u Topličkim vinogradima Dragan Kovačević i dodao da procenat šećera u ubranom grožđu iznosi 23, 5 procenata.

vinogradi1 vinogradi2

 Prema njegovim rečima glavna berba očekuje se u prvoj polovini oktobra. Kovačević napominje da ukupno očekuje rod od 120 do 130 hiljada kilograma grožđa i proizvodnju od oko 80 hiljada litara različitih vrsta kvalitetnog vina. Proizvodnja će se obaviti u sopstvenoj vinariji koja se prostire na površini od 8.000 metara kvadratnih.

-Zahvaljujući agrotehničkim i drugim zaštitnim merama, primenih novih tehnologija, povoljnim vremenskim uslovima tokom leta i radu zaposlenih ovogodišnji rod će biti najkvalitetniji od postojanja firme, izjavio je on dodavši da je prva berba bila pre šest godina.

Vino Topličkih vinograda, koje ima oznaku geogravskog porekla, biti plasirano i na tržište Španije, Nemačke, Kine, Crne Gore, Češke i drugih zemalja.

  


« nazad