Петак, 16. 6. 2017.

Izložba „Toplički ustanak“ na Kalemegdanu

 muzej%20izlozba%20na%20otvorenom

Kako bi žitelje našeg glavnog grada i njegove posetioce upoznali sa značajem važnog i jedinstvenog istorijskog događaja, kakav je Toplički ustanak, Narodni muzej Toplice i Muzej žrtava genocida iz  Beograda su priredili  izložbu „Toplički ustanak 1917. godine“ na Kalemegdanu u Beogradu.

-Ovo je prvi put da izlažemo na otvorenom u našem glavnom gradu. Povod za organizovanje ovakve izložbe je svakako stogodišnjica Topličkog ustanka, jedinstvenog istorijskog događaja u našoj zemlji, ali i celoj Evropi u vreme Velikog rata, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i dodao da su na petnaest panoa predstavljena dokumenta i fotografije, koje su najznačajnije za ovaj narodni ustanak, jedini takav u tada porobljenoj Evropi.

Saradnja Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Narodnog muzeja Toplice biće nastavljena i ubuduće zajedničkim promocijama. Prva takva dogodiće se 26. juna, kada će prokupački muzej beogradskoj publici u Domu vojske predstaviti knjigu istoričara Petka Marijanovića „Toplički ustanak“ i prvi broj „Topličkog zbornika“.   


« nazad