Понедељак, 20. 3. 2017.

Borbena dejstva u Topličkom ustanku

borbena%20dejstva

Udruženje rezervnih vojnih starešina Prokuplja za članove i predstavnike boračkih organizacija organizovalo je predavanje na temu Borbena dejstva  ustanika tokom Topličkog ustanka”.

O pripremama i borbama tokom ustanka govorio je predsednik udruženja Sandre Petkoski koji je naglasio da se još u septembru 1916. godine počelo organizovano da  radi na podizanju oružanog otpora protiv okupatora u Toplici.

- Toplički ustanak  u Prvom svetkom ratu bio je jedini u okupiranoj Evropi. Veliko nezadovoljstvo naroda i zločini primorali su narod da se oružanom borbom u februaru 1917. godine suprostavi zlodelima okupatora. Centar ustanka bio je u Toplici, a borbe su se proširile u Jablanici, Pustoj Reci, Ibarskoj dolini sve do Rudnika i Ozrena na istoku, rekao je Petkoski i dodao da Topličani nisu žalili svoje živote za slobodu.

On je posebno podvukao značaj mnogobrojnih manifestacija posvećenih  obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju koje su održane tokom februara.

-Kroz održane manifestacije mladi naraštaji su se detaljnije upoznali za uzrocima i posledicama Topličkog ustanka, zločinima okupatora, borbenim dejstvima i  istorijskom značaju ovog događaja, ne samo za Toplicu, nego za celu Srbiju, napomenuo je predsednik udruženja. 


« nazad