Понедељак, 20. 3. 2017.

Agencija poklonila auto-sedišta

auto%20sedista2 auto%20sedista

 Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Prokuplje u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovali su obuku za pravilnu upotrebu auto-sedišta u automobilima. Savetovanju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, članovi Udruženja Roditelj iz Beograda i Temerina, predstavnici prokupačke Saobraćajne policije, pravosuđa, Doma zdravlja i mnogobrojni roditelji.

Govoreći o upotrebi auto-sedišta za decu Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je Prokuplje jedan od 20 gradova u Srbiji gde se izvodi ovo savetovanje.

auto%20sedista3

- Zahvaljujući stalnoj edukaciji i savetovanjima broj saobraćajnih nesreća u kojima smrtno stradaju deca iz godine u godinu se smanjuje. Tako je u saobraćaju 1998. godine smrtno stradalo 56 dece, a 2014. godine jedanestoro mališana. Na osnovu naših dosadašnjih analiza auto-sedišta se koriste u 26 odsto slučajeva, izjavio je Pešić i dodao da se svest i znanje roditelja za bezbednost svih učesnika u saobraćaj, a posebno dece, treba podići na znatno veći nivo.

Na savetovanju je istaknuto da je neophodna još veća saradnja Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja.

Pešić je izneo i podatak da na teritoriji prokupačke opštine smrtno stradaju najviše traktoristi i motociklisti i da se stopa saobraćajnih nezgoda iz godine u godinu smanjuje.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Prokuplje Miroljub Paunović u svom govoru naglasio je izuzetno dobru saradnju sa Agencijom i naporima koje lokalna samouprava, u saradnji sa saobraćajnom policijom i drugim subjektima preduzima za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

- Bezbednost svih učesnika, a naročito dece, je jako značajna i zbog toga se stalno mora raditi na edukaciji svih učesnika u saobraćaju. U poslednjih nekoliko godina u prokupačkoj opštini postoje značajni pomaci u smanjenju smrtno stradalih učesnika u saobraćaju i smanjenju broja povređenih lica, rekao je Paunović.

O pravilnoj upotrebi različitih vrsta auto-sedišta govorila je predstavnica Udruženja Roditelj iz Beograda Marija Končar.

Roditeljima male dece, Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je 20 auto-sedišta.  

   


« nazad