Четвртак, 7. 12. 2017.

Нова књига плодотворног писца

У прокупачком Дому културе, љубитељима писане речи, представљена је нова књига  „Друга амбиција“ Прокупчанина Сибина Шовића.

О књизи су поред аутора говорили и Бисерка Милосављевић, Драган Огњановић и Соња Миљковић.

sovic1%20(2)

У својим претходним романима, према мишљењу Бисерке Милосављевић, аутор се бавио данашњим тренутком, а у овом се причом вратио неколико деценија уназад.

-То су осамдесете године и гледано са ове дистанце, било је то време благостања. Деловало је прилично наивно и невино у односу на данашњи тренутак, рекла је Милосављевић и додала да је аутор и у овом роману дао важно место породици, где су се старији поштовали и неговао култ домаћина, главе породице. За трпезом се знало где је чије место, а старији су се слушали. Били су ту да изгрде и похвале кад треба, али и да се нађу у улози судије и ван куће, уколико је то било потребно.

Радња се одвија у околини Сиграда, а носталгија за временом које је прошло описана је кроз сећања, која памте српску традицију, коју данас помало заборављамо због модерних времена и свега што она доносе.

sovic2%20(2)

-Кроз главни лик Властимира, који је запослен у школи, аутор је описао односе у колективу у коме се стално нешто дешава. Он је већ остварен као руководилац, али жели да буде и писац, а до краја романа се пита да ли ће успети у томе, истакла је Милосављевић и нагласила да прве реченице романа отварају врата дела, а писац открива део себе кад заврши дело и свој циљ оствари.

Главни лик „Друге амбиције“ има тридесетак година и без обзира на своје квалитете и таленат за писање, ипак највише воли  да његова реч буде последња. Не воли непослушне и вешто налази начин да обузда њихово незадовољство.

Сибин Шовић је аутор 23 књижевна дела, а до пензионисања се бавио педагошким радом. Један је од најактивнијих и најзаступљенијих стваралаца Топлице. Његова енергија за писањем не јењава, а ово је, како је речено на промоцији, нова књига старог писца, који је духом био и остао млад.

Промоцију своје нове књиге Шовић је најавио за 6. јун 2018. године.


« назад