Уторак, 5. 12. 2017.

Нова достигнућа у повртарству

За пољопривреднике, студенте Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија и ученике Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ Општина Прокупље организовала је саветовање. На саветовању проф. др Иво Ђиновић и Иван Тупајић из компаније“ Супериор“ из Велике Плане говорили су о селекцији  хибрида и сорти поврћа и воћа, а Оливера Лукачевић из компаније „Авидал“ о системима за наводњавање.

-На територији прокупачке општине 70 одсто становништва  на директан и индиректан начин бави се пољопривредном производњом. Идеални природни потенцијали нису у довољној мери искоришћени. Да би се унапредила производња, примениле нове технологије и били конкурентни на тржишту неопходна је стална едукација пољопривредних произвођача, изјавио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић додавши да ће локална самоуправа, у сарадњи са Одељењем за пољопривредну Општине Прокупље и Пољопривредно стручном службом у наредном периоду организовати слична саветовања.

povrtarstvo1

- За добру производњу паприке, парадајза, краставца, лука и другог поврћа и воћа неопходан је добар одабир хибрида и сорти. Пољопривредници би требало да купују само семена од регистрованих фирми , која поседују декларацију и раде по упутствима, рекао је Ђиновић додавши да је  током  читавог периода производње поврћа неопходно применити агротехничке и заштитне мере.

- Штета коју је овогодишња суша нанела српској пољопривреди је много велика. Да би се спречиле оволике штете неопходно је да се на њивама и воћњацима почну градити системи за наводњавање, изјавила је Оливера Лукачевић.

povrtarstvo2

-Да би се унапредила пољопривредна производња, примениле нове технологије и производи били конкурентни на тржишту  за пољопривреду се издвајају огромна средства од стране Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, европских фондова, а делом и из Фонда за развој пољопривреде Општине Прокупље, изјавио је Пауновић.     

 

                                           


« назад