Субота, 11. 11. 2017.

Јунацима у част

dan%20primirija1

 

Полагањем венаца на споменик Топличанима палим у ратовима од 1912. до 1918.године и жртвама у  народном устанку 1917.године у Прокупљу је обележен Дан примирја у Првом светском рату. Венце на споменик положио је заменик председника Општине Прокуље Мирољуб Пауновић са сарадницима,  начелник Топличког  управног округа Небојша Вукадиновић, представници Војске Србије и многих борачких организација.

dan%20primirija2 dan%20primirja3

Говорећи о значају овог историјског датума Пауновић је истакао да обележавањем овог датума  ми изражавамо поштовање према нашим прецима који су дали животе за слободу свог, српског народа. 
danprimirija55
 
- У  Првом светском рату цела Срија, али и Топлица крварилe су за слободу. Име овог краја пренели су јунаци Другог пука „Књаз Михаило“  чији припадници су показали гвоздену храброст, по чему га и прозваше Гвоздени пук.  У Великом рату,    голобради младићи , који су се супроставили бугаризацији пошли су путевима својих очева да освоје слободу и подигли су Топлички устанак. Годину дана након устанка ослобођено је Прокупље и цела Србија, рекао је Пауновић истакавши су у  четворогодишњем рату пале велике жртве.
 
Према његовим речима хероизам српског народа и војске у Првом светском рату су историјске чињенице, чињенице о слави и огромном доприносу Србије светској историји.
danprimirja6 danprimirija4
 
-Обележавајући овај историјски датум дајемо пример младим нараштајима да поштују своју прошлост и да на њој граде бољу будућност. За садашње и све српске победе и за храброст и патриотизам нека је велика слава и хвала српским јунацима,  нагласио је  заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.
 
У културном делу програма учествовали су ученици Основне музичке школе“ Корнелије Станковић“ и „Никодије Стојановић Татко“.

« назад