Среда, 11. 10. 2017.

О значају археолошког наслеђа

arheoloska%20svest1 arheoloska%20svest2

Народни музеј Топлице је поводом 71. године од  свог оснивања, у сарадњи са Српским археолошким друштвом, организовао  предавање на тему „Подизање свести о значају археолошког наслеђа“. На ову тему говорили су председник Српског археолошког друштва др Адам Црнобрња и археолог и музејски саветник у Народном музеју Топлице Јулка Кузмановић Цветковић. Предавању су присуствовали заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и већник за културу Општине Прокупље Милица Ерић.

Кроз презентацију о угрожености археолошког наслеђа у Србији и топличком крају указано је на важност очувања археолошке баштине која заправо представља нашу личну карту.

arheoloska%20svest3

Овом приликом је истакнуто да се археологија  не бави само прикупљањем предмета због њихове раритетности, естетске или тржишне вредности, као  и да археолошка истраживања представљају комплексан процес, током којег се прикаупљају разни узорци материјалних остатака, помоћу којих се реконструише начин живота у прошлости.

- Због тога свако оштећење целовитости археолошког локалитета доводи до губитка информација о животу наших претходника, што неминовно умањује количину података и могућности за проучавање прошлости. Археолози, али и све структуре друштва морају да раде на очувању археолошке баштине. Историјска археолошка читанка Топлице је веома богата археолошким налазиштима и ми не треба да је затварамо, већ треба да је сачувамо за будућа поколења, рекла је на предавању „Подизање свести о значају археолошког наслеђа“, археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић.

Говорећи о овој теми председник Српског археолошког друштва Црнобрња је истакао да је намера ове институције да се кроз сарадњу са доносиоцима одлука и стручним службама локалних самоуправа започне шира кампања подизања свести о значају очувања археолошког наслеђа.

-Подизањем свести о значају археолошке баштине, упознавањем са прописима и процедурама као и кроз указивање на добре и лоше примере деловања локалних самоуправа, сматрамо да се у знатној мери може поправити однос шире заједнице према археолошком наслеђу, нагласио је Црнобрња. 


« назад