Понедељак, 11. 9. 2017.

Вештина активиста Црвеног крста

ckmk1

У склопу обележавања Међународног дана прве помоћи Омладинска теренска јединица Милош МирковићЦрвеног крста Прокупље, приказала је грађанима  како и на који начин се пружа прва помоћ приликом незгода у кући.

Секретар Црвеног крста Драган Суботић нагласио је да је ова акција спроведена уз помоћ ученика Медицинске школе Др Алекса Савић”.

- Велика пажња поклања се стицању знања из прве помоћи. Ове јединице, заједно са другима, треба да буду оспособљене и спремне да прве делују у несрећама, рекао је он и додао да секције прве помоћи Медицинске школе и основних школа раде током целе године и да су на многим општинским, регионалним и републичким такмичењима показали велико знање и вештину.

ckmk2

Наставник здравствене неге Медицинске школе Биљана Миленковић наглашава да су они грађанима показали како и на који начин се пружа помоћ код опекотина, струјног удара, посекотина, загушења залогајем као и  начин оживљавања одојчади и одраслих особа.

- Благовремена и правилно пружена прва помоћ код повреда у кући спасила је многе животе, изјавила је она и додала да је због тога важно да сваки појединац зна како и на који начин да реагује у таквим ситуацијама.

Волонтер Тамара Добросављевић подвлачи да је јединица прве помоћи овом акцијом спровела волонтерски пројекат под називом Прва помоћ за све уз подршку Ресурс центра Проактив Ниш, у оквиру програма Млади су закон Министарства омладине и спорта.

- Један од циљева ове акције је да подстакнемо да се што више наших суграђана оспособи  у знањима и вештинама у пружању прве помоћи, као и да утичемо на смањење ризика и спречавање незгода у кући, изјавила је она.


« назад