Четвртак, 18. 5. 2017.

Отворена обновљена археолошка поставка

 muzej1 muzej2

У Народном музеју Топлице,  обновљену поставку „Археолошка налазишта општине Прокупље“, отворио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић. Он је истакао да ће Народни музеј Топлице и убудуће у откривању најстаријег културног блага наше општине, имати подршку локалне самоуправе. Поред бројних грађана овом отварању је присуствовала и већница за културу Милица Ерић.

Археолошка поставка постоји од 1979. године и сада броји око 2000 предмета.

- У поставци Археолошка налазишта Топлице изложен је 451 предмет и фотографије које илуструју археолошку мапу општине Прокупље. Према досадашњим сазнањима, Топлица је насељена у неолиту. Трагова старијег неолита има на падинама Јастрепца,а  најзначајније налазиште млађег неолита је Плочник који се годинама истражује и одакле потиче велики број предмета, посуда од печене земље, алата од камена и кости, статуета од печене земље, рекла је између осталог о поставци аутор, археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић. Она је додала да  Плочник  од осталих налазишта тог времена ( 5.500-4800.год.пне) издваја педесетак пронађених бакарних предмета и индиција да је ту прерађивана руда бакра.

 muzej3 muzej4

Из времена гвозденог доба ова поставка поседује некрополе у Горњој Стражави и Доњој Топоници, а урне у којима су сахрањивани тадашњи мештани, оружје и накит сведоче о материјалној култури становника тога времена.

-У време римске доминације на овим просторима, од почетка нове ере, у Топлици ниче неколико станица уз пут Наиссус –Лиссус, утврђење у Прокупљу-Хаммеум, и већи број цивилних насеља. Најзначајнији део античке збирке представља остава накита нађена у Новој Божурни. Ископавањем темеља Херкуловог храма у Прокупљу откривено је, у гробовима и у оквиру грађевине нешто новца, посуђа, мермерних статуета које су тек назнака сјаја богато украшеног храма.Из времена сеобе народа  мач је случајно откривен у самом граду, са украсима од злата и аламндина, истакла је Цветковић.

Према њеним речима у VI веку је у Топлици саграђено неколико утврђења, углавном да би се контролисала експлоатација руде, кречног камена или неких других природних богатстава. Делимично су истражена утврђења у Бреговини, Баботинцу и Ргају, а значајан је број тек евидентираних утврђења са којих потиче невелик број случајних налаза, углавном посуда од печене земље, гвоздених алатки и предмета за свакодневну употребу. На сваком од утврђења има трагова живота Словена, најчешће уломака керамичких посуда с карактеристичним украсима. Од Словена је остала некропола у Доњој Топоници, накит и посуђе нађено у гробовима говори о њиховој духовној и материјалној култури XI века.

muzej7 muyej6

-Током средњег века Топлица бива густо насељена, а остаци утврђених насеља, темељи цркава и црквишта сведоче о томе. Град у Прокупљу сазидан на брду које са три стране обавија Топлица, обновљен у XIV веку, имао је у подграђу цркву сазидану у X веку, у коју су у XIV донете мошти Св.Прокопија по коме су и црква и град добили име. У близини је сазидана мала црква посвећена Богородичином покрову, у народу звана Југ Богданова или Латинска црква, на темељима Херкуловог храма. Током истраживања средњевековног утврђења на брду Хисар у Прокупљу откривена је знатна количину предмета за свакодневну употребу, посуђа, алата за обраду дрвета и коже, који чине добар део археолошке збирке, подвукла је аутор поставке „Археолошка налазишта општине Прокупље“ Јулка Кузмановић Цветковић.


« назад