Четвртак, 18. 5. 2017.

Потребна додатна заштита

vocnjak1

Нестабилне временске прилике праћене честим падавинама разлог су што воћари треба додатно да приступе заштити у својим воћним засадима. Појава монилије на петељкама вишње и шљиве, воћа које се на територији прокупачке општине налази на површини већој од 4.100 хектара, проузрокују опадање плодова, а касније и трулежи.

- Кишовито време и изузетно висока влажност узрок су многих биљних болести. Због тога су неопходна додатна третирања воћњака. Засаде под вишњом и шљивом потребно је третирати препаратима на бази каптана, изјавила је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Снежана Јовић и додала да због појаве биљних ваши треба применити одговарајуће препарате.

Према њеним речима у засадима јабука препоручује се употреба препарата на бази пропиконазола ради сузбијања појаве чађаве краставости плодова и пепелнице.

- Пољопривредници би пре употребе препарата за заштиту биља требали да се консултују са стручњацима како би знали који препарат да користе, како и на који начин да га примене, рекла је Снежана Јовић.   


« назад