Понедељак, 20. 3. 2017.

Борбена дејства у Топличком устанку

borbena%20dejstva

Удружење резервних војних старешина Прокупља за чланове и представнике борачких организација организовало је предавање на тему Борбена дејства  устаника током Топличког устанка”.

О припремама и борбама током устанка говорио је председник удружења Сандре Петкоски који је нагласио да се још у септембру 1916. године почело организовано да  ради на подизању оружаног отпора против окупатора у Топлици.

- Топлички устанак  у Првом светком рату био је једини у окупираној Европи. Велико незадовољство народа и злочини приморали су народ да се оружаном борбом у фебруару 1917. године супростави злоделима окупатора. Центар устанка био је у Топлици, а борбе су се прошириле у Јабланици, Пустој Реци, Ибарској долини све до Рудника и Озрена на истоку, рекао је Петкоски и додао да Топличани нису жалили своје животе за слободу.

Он је посебно подвукао значај многобројних манифестација посвећених  обележавању стогодишњице Топличког устанка у Прокупљу које су одржане током фебруара.

-Кроз одржане манифестације млади нараштаји су се детаљније упознали за узроцима и последицама Топличког устанка, злочинима окупатора, борбеним дејствима и  историјском значају овог догађаја, не само за Топлицу, него за целу Србију, напоменуо је председник удружења. 


« назад