Понедељак, 20. 3. 2017.

Агенција поклонила ауто-седишта

auto%20sedista2 auto%20sedista

 Савет за безбедност саобраћаја Општине Прокупље у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије организовали су обуку за правилну употребу ауто-седишта у аутомобилима. Саветовању су присуствовали представници локалне самоуправе, чланови Удружења Родитељ из Београда и Темерина, представници прокупачке Саобраћајне полиције, правосуђа, Дома здравља и многобројни родитељи.

Говорећи о употреби ауто-седишта за децу Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да је Прокупље један од 20 градова у Србији где се изводи ово саветовање.

auto%20sedista3

- Захваљујући сталној едукацији и саветовањима број саобраћајних несрећа у којима смртно страдају деца из године у годину се смањује. Тако је у саобраћају 1998. године смртно страдало 56 деце, а 2014. године једанесторо малишана. На основу наших досадашњих анализа ауто-седишта се користе у 26 одсто случајева, изјавио је Пешић и додао да се свест и знање родитеља за безбедност свих учесника у саобраћај, а посебно деце, треба подићи на знатно већи ниво.

На саветовању је истакнуто да је неопходна још већа сарадња Агенције за безбедност саобраћаја и локалних савета за безбедност саобраћаја.

Пешић је изнео и податак да на територији прокупачке општине смртно страдају највише трактористи и мотоциклисти и да се стопа саобраћајних незгода из године у годину смањује.

Председник Савета за безбедност саобраћаја Општине Прокупље Мирољуб Пауновић у свом говору нагласио је изузетно добру сарадњу са Агенцијом и напорима које локална самоуправа, у сарадњи са саобраћајном полицијом и другим субјектима предузима за безбедност свих учесника у саобраћају.

- Безбедност свих учесника, а нарочито деце, је јако значајна и због тога се стално мора радити на едукацији свих учесника у саобраћају. У последњих неколико година у прокупачкој општини постоје значајни помаци у смањењу смртно страдалих учесника у саобраћају и смањењу броја повређених лица, рекао је Пауновић.

О правилној употреби различитих врста ауто-седишта говорила је представница Удружења Родитељ из Београда Марија Кончар.

Родитељима мале деце, Агенција за безбедност саобраћаја поклонила је 20 ауто-седишта.  

   


« назад