Privredni sektori

 

Industrija

 U prokupačkoj opštini pored metalskog, nemetalskog i tekstilnog kompleksa, dominira poljoprivredno-prehrambeni sektor, posebno agroindustrijski, uz postepeni razvoj privatnog sektora koji se sastojao od malih preduzeća i preduzetnika .      

 Osnovna industrijska proizvodnja u opštini je prehrambena, a preovlađujući tip ekonomske aktivnosti je prerađivačka industrija 42,5%. Među veće i značajnija preduzeća u Prokuplju spadaju  kompanije : “Nova Topličanka”, 'Tatko', “IGM 7 juli” Mala plana, ``Prokupac``i ``Hissar``.  Broj  malih i srednjih preduzeća  je oko 200 (broj stalno varira), s tim što preovlađuje privatni sektor. Najveći broj radnika je zaposlen u proizvodnim preduzećima 84,72%, dok je u preduzećima koja se bave uslugama zaposleno 15,28%.

 

 Trgovina

 Iz oblasti trgovine među značajnijim preduzećima koja posluju : 'Rič', 'Eurokomerc', 'Neca', 'Čutura',    'Olimpik', 'Braneks, 'Stamenković' (sva u privatnoj svojini), dok je društveno preduzeće 'Trgopromet' privatizovano metodom javne aukcije.

 

Usluge

U opštini Prokuplje privredni subjekti turizma i ugostiteljstva (Proturs) nisu uspeli da postanu značajnija privredna delatnost koja bi u strukturi privrede opštine imala važnije mesto. Privatizovano je 2003.godine i u svom vlasništvu poseduje hotel 'Hameum' smeštajnih kapaciteta 40 soba sa 80 ležaja. Kao i rastoran 'Savićevac' na brdu Hisar koji poseduje 5 soba.  Očekuje se  završetak rekonstrukcija hotela  do kraja proleća tekuće godine.   Pored privatizovanog preduzeća 'Proturs’’, u opštini postoji veći broj radnji (uglavnom su locirane u Prokuplju) koje sačinjavaju: restorani 48 i barovi 43, frizerski i drugi tretmani za ulepšavanje 25, agencije za obavljanje računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova 22,  u kojima je zapošljeno samo po nekoliko radnika.

 Da bi Prokuplje moglo da primi i ugosti veći broj turista, osnovni uslov je izgradnja smeštajnih kapaciteta (hotela, motela,privatnog smeštaja) ili dogradnja prilagođavanje postojećih kapaciteta. Potrebno je izraditi projektni plan i odabrati atraktivnu lokaciju za izgradnju hotela visoke ili srednje kategorije.

 

Oblast proizvodnje

Naziv

Specifikacija

Metalska

Toplica doo

Bavi se proizvodnjom metalnih kućišta za telekomunikacionu opremu ,10 zaposlena

Nemetali

Univerzalpromet

Preduzeće se bavi reciklažom metalnih otpadaka i ostataka. 50 zaposlena

 

Fiaz  AD

Preduzeće je registrovano za proizvodnju azbestnih pločica, feroda i azbestnog prediva.Pod stečajem  očekuje prodaju  do sredine 2008. godine

Tekstilna

Nova Topličanka

doo

Preduzeće se bavi proizvodnjom i prodajom pamučnog prediva, 134 zaposlena

 

Filcara-Tatko

Preduzeće za proizvodnju filca,veštačkog krzna, transportnih traka i grebena. 115 zaposlena

Prehrambrena

 

 

 

Kompania Hisar

od 2006.god. posluje u okviru grupacije PIONIR .Hisar pored čokoladnog i konditorskog  programa ima i slatki i kiseli program prerade voća i povrća, kao i mogućnost prerade prirodnih kašastih sokova.341 zaposlena

 

Prokupac  DOO

čuvena u svetu po svojim robnim markama Manastirka, Prepečenica, Kimova.dobitnik preko 400 zlatnih medalja za kvalitet ,72 zaposlena

 

Milan Toplica

Registrovano za proizvodnju i promet mineralne vode i osvežavajućih bezalkoholnih napitaka sa sedištem u Tularu,

Građevinarstvo

7 juli Mala plana

Bavi se proizvodnjom blokova,monti opeka ,giter opeka i blokova za ispunu, iskorišćenost kapaciteta 75 %, kapacitet 50.000.000 jnf, 136 zaposlenih

 

Ciglana Beloljin

Bavi se proizvodnjom opeka, crepa i sl. od gline,im105 zaposlenih

 

Stamenković

doo

Bavi se  izradom projekata svih građevinskih obj, predmera i predračuna, statičkih proračuna, vršenje nadzora za izvođenje građevinskih radova, ima dvadesetak zaposlenih.

Drvna

Proiver

 

 

Sina-stil

Proizvodnja nameštaja, kancelariskog , kuhinjskog,sobni ,trpezarijskič, 4 zaposlena

 

Jard

Proizvodnja pločastog, tapaciranog i kuhinjskog nameštaja

 

Baniko

Proizvodnja kuhinja, etažera, regala

 

 

Trgovina

 

 

Ttrgovina

Naziv

Specifikacija

 

Eurokomerc DOO.

. Eurokomerc je društvo sa ograničenom odgovornošću  registrovano za unutrašnju i spoljnu trgovinu ,zapošaljava 39 stalnih radnika. Na teritoriji Opštine posluje još nekoliko manjih uspešnih trgovinskih preduzeća u privatnom vlasništvu koja zapošljavaju još oko 70 radnika .

 

Str``Neca``

Trgovinsko preduzeće koje se bavi veletrgovinom i maloprodajom. Zapošljava 30 radnika  

 

Str`` Čutura``

Trgovinsko preduzeće poseduje u svom vlasništvu nekolikio maloprodajnih objekata i zapošljava 34 radnika

 

Rič doo

 Trgovinsko preduzeće je registrovano u 1992. godini za poslove trgovine na veliko i malo. Zapošljava 110 stalnih radnika i 20 radnika na određeno vreme i spada u jedno od najznačajnijih preduzeća Topličkog okruga u svojoj oblasti  

 

Olimpik

Proizvodi dijetetsku hranu na bazi proteina za regulisanje telesne težine i dodatnu ishranu sportista,zapopšljava 40 radnika .značajno mesto u radu kompanije “Olimpic” zauzima uvozni program iz Grčke i Italije proizvoda kućne hemije i kozmetike U sklopu kompanije Olimpic nalazi se 10 maloprodajnih objekata u nekoliko gradova SCG (Niš, Prokuplje, Aleksinac)