O Prokuplju

Vesti

Utorak, 7. 7. 2015.
Obeležen Dan ustanka Srbije
Utorak, 7. 7. 2015.
Bliži se gradska slava Sveti Prokopije
Ponedeljak, 6. 7. 2015.
Održan Sabor višnjara Toplice
Ponedeljak, 6. 7. 2015.
Obeležen Dan borca
Ponedeljak, 6. 7. 2015.
Prvi Međunarodni festival folklora u Prokuplju

Pretraga


Narodni muzej Toplice

muzej-grbNarodni muzej Toplice osnovan je 1948. godine. Počinje sa radom u adaptiranom prostoru zgrade na Hisaru (zadužbini lekara Alekse Savića).

 

Preseljen je 1962. godine u zgradu bivše gradske pošte (projektovao arhitekta Branko Tanazović 1912.). Zgrada je spomenik kulture pod zaštitom države. Muzej ima regionalni status i kompleksnog je tipa. Poseduje Arheološku zbirku, postavku Toplički ustanak 1917. god., Postavku NOB-a, adaptiranu Gradsku sobu i Etnološku zbirku.

U Galeriji Muzeja i Galeriji "Boža Ilić" redovno se smenjuju izložbe poznatih likovnih stvaralaca.
Muzej je organizator likovne kolonije "Memorijal Boža Ilić" a SO Prokuplje dodeljuje prestižnu nagradu za slikarstvo u znak sećanja na velikog srpskog slikara.

Arheološka nalazištamuzej-1

Postavka rađena 1989.godine imala je za cilj da predstavi bar deo arheološkog blaga sa područja opštine Prokuplje, slikom i predmetima. Predstavljeno je stotinak evidentiranih arheoloških nalazišta, od praistorije do srednjeg veka.
Arheološko nalazište u Pločniku iz vremena neolita /6.milenijum p.n.e./ svakako zauzima najznačajnije mesto na arheološkoj karti Toplice, budući da je to mesto početaka primarne metalurgije bakra na Balkanu, o čemu svedoči 47 bakarnih artefakata otkrivenih na terenu.
Veliku broj nalazipgga iz vremena rimske dominacije svedoči o značaju Toplice kao komunikacije, budući da je ovuda prolazio značajan put od Niša ka Lješu na jadranskoj obali, i budući da je ovaj kraj obilovao rudnim bogatstvima i bio pogodan za proizvodnju hrane. Najznačajnija graditeljska aktivnost, bila je izgleda u 4. veku, u vreme vladavine Konstantina, a zatim u vreme Justinijana, kad je obnovljen veliki broj rimskih utvrđenja.
Iz srednjeg veka očuvana su utvrđenja i crkvišta, najznačajnije svakako Jug Bogdanovo utvrđenje u samom Prokuplju, iz 14. veka a rađeno na temeljima starijeg utvrđenja, i crkva sv.Prokopija, u podnožju utvrđenja, temeljima iz 10.veka, više puta rušena i obnavljana.

POSTAVKA TOPLIČKI USTANAK 1917.

muzej-2 Prva postavka urađena je 1977.god. Postavka obuhvata fotografije, dokumenta i mali broj predmeta iz tog perioda.
Nova postavka urađena je 1994.god. na principima savremene muzeologije. Prateći tok događaja pored fotografija i dokumenata u postavci su 42 predmeta.
Povodom obeležavanja 85.godišnjice ustanka u selu Grguru marta 2002. godine urađena je spomen soba Toplički ustanak 1917. godine.

POSTAVKA NOB-A

Prva postavka u Muzeju je postavka fotografija, dokumenata i naoružanja iz NOB-a, urađena je u zgradi Muzeja na Hisaru 1950. godine.
Premeštanjem Muzeja u današnji prostor urađena je 1962. godine nova postavka Radnički pokret i NOB koja sa delimičnim izmenama postoji i danas. Postavka je sastavljena od fotografija, dokumenata i 125 predmeta iz perioda Drugog svetskog rata.

ETNOLOGIJAmuzej-3

Osnivanjem Narodnog muzeja Toplice započinje se sa prikupljanjem etnološkog materijala, koji se formiranjem etnološkog odeljenja, 1986.godine, sistematski obrađuje i putem tematskih izložbi prezentuje javnosti.
Zbirka trenutno broji oko 600 trodimenzionalnih predmeta, grupisanih u tematske celine (nošnja i nakit, tekstilno, metalno i drveno pokućstvo, grnčarija, zanati i mnoštvo foto-materijala. Posebnu celinu čini zbirka "Staro Prokuplje", koja je delom izložena u stalnoj postavci "Gradska soba". Nošnja, pokućstvo, makete, fotografije, izložene u holu zgrade, samo su nagoveštaj etnološkog blaga Toplice.

GALERIJA NARODNOG MUZEJA TOPLICE

muzej-4 Uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša 1978. godine izvršena je adaptacija zgrade i dogradnja nove savremene galerije u kojoj se organizuju brojne izložbe, manifestacije,
tribine, koncerti. U umetničkom fondu muzeja ima 267 umetničkih dela sa različitim tematskim sadržajem slika, crteža, grafika, vajarskih dela.

GALERIJA "BOŽA ILIĆ"

Novi izložbeni prostor - galerija adaptiran je 1996. godine i u njemu se priređuju izložbe najpoznatijih likovnih stvaralaca. Od 1998. godine počinje sa radom likovna kolonija "Memorijal Boža Ilić". Ustanovljena je i prestižna nagrada za najbolje likovno ostvarenje. Svake godine fond slika Narodnog muzeja bogatiji je zahvaljujući radu kolonije i nagradi "Memorijal Boža Ilić".